Príbeh jedného lokálneho včelára

Príbeh jedného lokálneho včelára

Oct 04, 2024Viktor Wercholák

 

Poviem vám, že byť včelárom nie je med lízať. No založenie si vlastnej firmy som vždy považoval za dobrodružnú cestu, ktorá mi ponúkala jedinečné možnosti. V skratke povedané, podarilo sa mi premeniť svoju vášeň ku včelám na zárobkovú činnosť. Ako? Prezradím vám pár informácií zo zákulisia vzniku Včelieho domu.

Ako som začal?

Začal som asi ako každý včelár – včely mi učarovali. Torba medu je fascinujúci proces, nemyslíte? Okrem toho je med veľmi zdravý a keďže máme doma dve malé deti, chcel som to celé vyskúšať, najskôr pre vlastné potreby. Som tiež členom historickej skupiny, ktorá sa venuje rekonštrukcii stredovekých remesiel, a „vytvárať“ si vlastný med, ktorý bol v stredoveku asi najpoužívanejším sladidlom, bola ohromná pridaná hodnota. Veľmi som sa do toho vtedy zažral.

Bez finančnej injekcie by to však nešlo

Z dvoch rodín sa stali, tri, desať a teraz sa starám o vyše 100 včelích rodín nielen u nás na farme, ale naše včielky opeľujú kvietky a prinášajú sladký nektár do úľov napríklad aj v Bratislave.

Narastajúci záujem o poctivý med od lokálneho včelára ma úprimne tešil, a tak som, prirodzene, chcel posunúť biznis o čosi dopredu. K tomu som dostal možnosť využiť program Slovenskej sporiteľne pre začínajúcich podnikateľov. Mohol som tak lepšie a za kratší čas zrealizovať svoje ciele.

Čo ma na tom baví?

Priznám sa, že ja vôbec nie som typ človeka, ktorý by sa dokázal každý deň zavrieť do kancelárie na 8 hodín a vyjsť z nej len na obed. Páči sa mi flexibilita a autonómia, ktoré sú spojené s prácou so včelami, medom v spätosti s prírodou a ľuďmi. Páči sa mi tá kreatíva, keď sa vždy snažíme vymyslieť nový zaujímavý produkt, ktorý by bol k našim medom pridanou hodnotou.

A tak vznikli najskôr sviečky z včelieho vosku, pridala sa drevená „naberačka“ na med, včelí propolis sme zužitkovali na propolisovú tinktúru, ponúkame možnosť stráviť u nás na našej farme deň s kolegami a kolegyňami. A pokojne aj so šéfom. A postupne začal vznikať apidomček, ktorý ste si spolu s apiterapiou veľmi obľúbili. A ktorý našej značke dal aj meno – Včelí dom.

Moje podnikanie sa stalo mojím životným štýlom. A nemohol som urobiť lepšie. Môj príbeh si môžete pozrieť tu: https://www.slsp.sk/sk/biznis/zaciname-podnikat/clanky-pribehy/viktor-wercholak-vceli-dom

 

Touto cestou by som rád posmelil aj vás – všetkých kreatívcov a tých s dobrým nápadom. Je prirodzené mať strach a rešpekt pred rozhodnutím založiť si vlastné podnikanie.

Ja som sa pred nedávnom posunul o ďalší krôčik vpred v mojom sladkom medovom podnikaní vo Včeľom dome, keď sme spustili e-shop. Malý krôčik pre ľudstvo, veľký pre jedného včelára spod Malých Karpát.

www.vcelidom.com


Ďalšie články

Zdravotné benefity medu
Aug 07, 2024
Medzi najväčšie zdravotné benefity medu nesporne patria...

Vstúpte do sveta blahodarných účinkov včiel už dnes!

Kontaktujte nás